Foredrag af Carsten Egevang
formidling, ledsaget af prisvindende fotos
Mine kompetencer ligger indenfor emnerne biologi, fotografering og udnyttelsen af de levende ressourcer i Grønland, og det er typisk disse emner jeg beskæftiger mig med i mine foredrag.
Nedenstående foredragsemner kan moduleres efter behov. De enkelte moduler er af cirka 45 minutters varighed, men kan sammensættes og justeres efter tid, sted og publikum.
Jeg arrangerer også events for firmaer og lignende, hvor foredrag kombineres med ”hands-on aktiviteter”, rekvisitter og måske en smagsprøve fra Grønland. Events skræddersyes i høj grad til publikum, så fang mig på telefonen eller smid mig en mail for at høre nærmere!
Book et foredrag via arcpic@mail.dk
"Nørd-barometer"
Mine foredrag er for ALLE, og mit fornemste formål er at formidle ekspertviden uden at publikum nødvendigvis har foregående kendskab til emnet!
Visse foredrag er imidlertid mere specialiseret end andre, og graden af specialisering er indikeret med et lille barometer til venstre under de enkelte foredrag: I den ene ende af skalaen (blå) er det meget generelle foredrag, mens den anden ende (rød) er meget specialiseret – eller nørdet, om man vil …
GENERELT EMNE
SPECIALISERET EMNE
Naturfotografering i Grønland – med kamera i verdens smukkeste land
_
Hvordan er det at stå ansigt til ansigt med en isbjørn? Og hvordan holder man varmen i minus 25 grader?
Grønland er et utroligt taknemmeligt sted at være fotograf, og med det fantastiske grønlandske landskab som baggrund, får man som naturfotograf meget forærende. Men hvordan tager man sin fotografering til et højere niveau end ”flotte isbjerge”, som er motivet den typisk besøgende turist kommer hjem med. Gennem mine knap tyve år i felten, og med min baggrund som biolog, har jeg rygsækken fyldt med oplevelser og erfaringer fra de mest vilde og naturskønne områder i Grønland.
Foredraget omhandler min egen udvikling som fotograf, anekdoter med ”farlige dyr” i Grønland og hvordan naturfotografering fungerer i praksis når temperaturen er langt under frysepunktet. Undervejs i foredraget fremhæves ”10 skud”, hvor jeg bruger tid på at fortælle baggrundshistorien bag fotoet, og hvad der efter min overbevisning gør netop dette disse billeder interessante.
LIFE AT THE EDGE – bag om et fotoprojekt
_
Foredraget omhandler fotoprojektet LIFE AT THE EDGE som skildrer naturværdierne og dagliglivet i og omkring Grønlands mest isolerede by, Scoresbysund (Ittoqqortoormiit). Foredraget beretter om livsbetingelserne for dyr og befolkningen i Scoresbysund-området, hvor traditionel fangst stadig er en vigtig faktor. Tilhørerne inviteres gennem stemningsfyldte billeder med på isbjørnejagt på havisen, på fangstrejser på hundeslæde og til en kop kaffe i fangsthytten. Foredraget handler imidlertid også i høj grad om tanker og overvejelser omkring fotoprojektet, hvor jeg som fotograf træder ud af min ”comfort zone” og arbejder med fotos i sort/hvid samt med utraditionelle vinkler og beskæringer af mine fotos.
Foredraget omhandler de grønlandske dyr og fugle – deres forekomst i det kæmpestore land, og ikke mindst deres tilpasninger til et liv, præget af nogle af de mest barske fysiske forhold i verden. Sammenlignet med sydligere himmelstrøg indeholder den grønlandske dyreverden ikke særlig mange forskellige arter, men til gengæld findes man her i Arktis nogle af de mest fascinerende skabninger i en verden skabt af is og sne.
Foredraget præsenterer ikke kun Grønlands ”ikon-arter” som isbjørn, hvalros og hvaler, men også landets mindre kendte naturskatte, som jeg har besøgt med kamera gennem min karriere i Grønland.
Natur og dyr i Grønland – dyr i en verden af is og sne
_
Grønlands levende ressourcer – "i Grønland spiser man naturen"
_
På trods af at mediebilledet i dag præges af historier om et potentielt boom i olie- og mineraludvinding, udgøres rygraden den nuværende økonomi i Grønland i høj grad af ”de levende ressourcer”. Indtægter til det grønlandske samfund kommer, ud over fra det danske bloktilskud og fra turisme, fra fiskeriet, hvor især rejer og hellefisk er vigtige arter. Samtidigt er de grønlandske fangstdyr overordentlig vigtige for den lokale husholdningsøkonomi, og er fundamentet i ”den grønlandske idensitet”.
Foredraget beretter om de økonomisk og kulturelt vigtige dyrearter i Grønland i dag, og om hvordan disse forvaltes. Undervejs i foredraget berøres også de mere kontroversielle arter som eksempelvis isbjørn og hvaler, som har betydet massivt kritik fra udenlandske miljøorganisationer gennem de seneste årtier.
Grønlands Fugle – "vinger på grænsen af det mulige"
_
Følg med dybt ind i én af Grønlands søkonge-kolonier, hvor hundredetusinde fugle yngler på et lille areal. Eller hør om den banebrydende forskning bag afdækningen af havternens træk - den længste årlige vandring i dyreverden – fra ynglepladserne i Grønland til Antarktis og retur igen.
Grønlands fugleverden er fattig i antallet af arter, og kun omkring 60 arter yngler indenfor landets grænser. Til gengæld finder man blandt Grønlands fugle fascinerende tilpasninger til det arktiske miljø. Kun to landfugle, ravnen og rypen, tilbringer vinteren i Grønland, mens resten i større eller mindre grad forlader området. Til gengæld tiltrækker de rige havområder omkring Grønland havfugle fra det meste af den nordlige halvkugle.
Foredraget præsenterer førstehåndsviden om de grønlandske fugle fra nogle af de mest uvejsomme områder i landet.
At Grønland ”har en smuk natur” og ”døjer med en række sociale problemer”, er som regel blandt de første associationer en tilfældig dansker får, når Grønland nævnes. Men Grønland er selvsagt en langt mere nuanceret nation, og kan med rette kaldes ”kontrasternes land”. Selv om Grønland kun huser knap 57.000 indbyggere, forekommer der enorme forskelle mellem øst, vest, nord og syd. Faktisk er Grønland blandt de lande i verden, hvor der er størst forskel mellem fattig og rig – men samtidigt det land, hvor den højeste andel af befolkningen har adgang til internettet. Dette foredrag er en introduktion til Grønland – en nation der står på tærsklen mellem fangerkultur og olie- og mineraludvinding.